[...] 2012 Aug 14. doi: 10.1155/2012/285395 “Physical Activity Targeted at Maximal Lipid Oxidation: A Meta-Analysis” “The 10-20-30 training concept improves performance and health profile in moderately trained runners” Gormley SE1, Swain DP, High R, Spina RJ, Dowling EA, Kotipalli US, Gandrakota R. Physical Fitness and Performance; “Effect of [...]
Żelki, ostatnio modne wśród sportowców, choć zazwyczaj były ulubieńcem dzieci. Obecnie powstała moda na jedzenie żelków po treningu. Co kryje się w tej małej przekąsce o różnych kształtach? Czy znaleźć można takie, które można wprowadzić w dietę? Jutrzenka Akuku! Żelki serduszka 90 g Skład: syrop glukozowy cukier woda żelatyna wieprzowa [...]
Pomimo że na forum co jakiś czas pojawiają się tematy odnośnie tego, jakie suplementy wykorzystywać, w jakich porach dnia oraz jakich kombinacji unikać, nadal w związku z tym jest sporo niejasności. Wątpliwości zazwyczaj pojawiają się, gdy mamy zbyt dużo suplementów w naszej diecie, które wykorzystujemy podczas jednego cyklu, jak i informacji [...]
[...] iż nie jestem zwolennikiem nadmiernego faszerowania sportowców węglowodanami. Według zapewnień marketingowych „nowe, lepsze” węglowodany w rodzaju vitargo „miażdżą” zwykłe maltodekstryny (będące głównym składnikiem większości „carbo”) czy dekstrozę. W praktyce, czy ktokolwiek dostrzeże różnicę? Pobrano próbki mięśni zaraz po wysiłku oraz 24 h [...]
Indeks glikemiczny (IG) jest czymś, co znają prawdopodobnie wszyscy, równie osoby chore na cukrzycę, insulinooporność, osoby zdrowo się odżywiające, będące na diecie, a nawet osoby, które z powyższymi nie mają nic wspólnego, prowadzą konwencjonalną dietę. Jednak na pewno każdemu z nas pojęcie to obiło się o uszy. Indeks glikemiczny vs indeks [...]
Aktualizacja 03.06.2021 L-karnityna jest najczęściej wiązana z odchudzaniem. Jest ona wytwarzana przez nasz organizm z dwóch aminokwasów: metioniny i lizyny. Świat suplementacji wykorzystuje wiele rodzajów karnityny z różnymi głównymi założeniami. Jak dawkować i z czym łączyć? Ze względu na to, że ALCAR wydaje się bardziej aktywną formą [...]
[...] w celu usprawnienia procesów nawadniania, jak i podtrzymania aktywności fizycznej, poprzez dostarczenie węglowodanów. Zazwyczaj bazują one na glukozie, dekstrozie i maltodekstrynie Jednak, aby ww. procesy zachodziły, kluczowe jest dobranie takich proporcji, aby zawartość węglowodanów wynosiła około 50 g na 1 l płynu, co zapewni [...]
[...] gdy koniecznie jest odbudowanie zasobów glikogenu mięśniowego. Według badań „najlepsze na rynku węglowodany” np. vitargo wcale nie mają w tym zakresie wielkiej przewagi nad maltodekstrynami (np. carbo) czy zwykłą glukozą, a różnica w cenie kg poszczególnych produktów jest gigantyczna. Odbudowywanie zasobów glikogenu po wysiłku wytrzymałościowym [...]
Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]
Budyń, można powiedzieć, że jedna z pierwszych słodkości, które istniały w dzieciństwie. Dzięki dodatkom w postaci herbatników czy rodzinek był numerem jeden. Dziś na szczęście rynek słodkości się rozwinął, ale jeśli ktoś jest nadal lojalnym fascynatem tego niepozornego deseru, może skorzystać z poniższego porównania, dzięki któremu wybierzemy [...]
Wcześniej na łamach potreningu.pl wielokrotnie publikowałem artykuły z serii „archiwum X”, gdzie opisywałem przypadki niewyjaśnionych powikłań zdrowotnych u kulturystów. O ile informacje prasowe należy traktować z przymrużeniem oka lub, co najmniej, z wielkim dystansem, to w przypadku badań naukowych poprzeczka stoi trochę wyżej. Tym ciekawszy [...]
Jako że sezon masowy w pełni, zaczynamy dostrzegać pierwsze symptomy budowania masy mięśniowej wśród bywalców siłowni. Głównym tematem na panelu dyskusyjnym, który ma miejsce, obok ławki do wyciskania leżąc, jest to, kto, ile suplementów bierze, jakie rodzaje oraz ile to trzeba natrudzić się w kuchni, aby wszystko ładnie się zgrywało, a nasza [...]
Choroby cywilizacyjne takie jak alergie, choroby psychiczne, nadwaga, otyłość czy nowotwory dotykają coraz większej ilości osób. Współczesny tryb życia, ciągły stres, zła dieta, brak wypoczynku, mechanizacja oraz wiele innych czynników ma wpływ na ich ciągły rozwój. Do jednej z "chorób" cywilizacyjnych, na którą cierpią miliony osób, jest [...]
Wykorzystanie kwasu ALA w suplementacji sportowej jest mało popularne. Wszystko za sprawą wątpliwości, czy jego wykorzystanie jest uzasadnione i czy osoba trenująca wyciągnie korzyści z zastosowania ALA w diecie. Poniżej znajdziecie 5 właściwości, wpływające na korzyści zdrowotne, które z powodzeniem wykorzystać również można u sportowca. [...]
Zazwyczaj na forum spotykamy się z tematami, które zakładają wsparcie suplementacyjne w sytuacji budowy masy mięśniowej lub też redukcji. Rzadziej spotykamy się ze wsparciem w praktyce osób trenujących głównie pod budowę siły mięśniowej, a charakter treningu tego typu osób jest nieco odmienny od pozostałych osobników. Z jakich produktów [...]
[...] Tobacco and Illicit Drugs for the Individual and the Population" Kindlundh A.M., Lindblom J., Bergström L., Nyberg F. The anabolic-androgenic steroid nandrolone induces alterations in the density of serotonergic 5HT1B and 5HT2 receptors in the male rat brain. Neuroscience. 2003;119(1):113–120. Review Affective and psychotic symptoms [...]
[...] analizy danych z lutego 2017 r. „Testosterone treatment is not associated with increased risk of prostate cancer or worsening of lower urinary tract symptoms: prostate health outcomes in the Registry of Hypogonadism in Men”. Zebrano dane z bazy RHYME (rejestr mężczyzn z hipogonadyzmem) dotyczącej 999 leczonych, nieleczonych i [...]
Coraz częściej słyszymy o nietolerancji na pewne składniki odżywcze, które po zjedzeniu wywołują u nas niepożądany efekt, jak biegunki, wymioty, zmiany skórne, wzdęcia i inne problematyczne przypadłości, których wolelibyśmy uniknąć. Zazwyczaj pojawiają się dwa pytania, czy to nietolerancja, czy alergia? Skąd mam wiedzieć, czym to się różni? Dziś [...]
[...] „moje życie bez wody”. Referencje: Lenny R. Vartanian, PhD, Marlene B. Schwartz, PhD, and Kelly D. Brownell, PhD “Effects of Soft Drink Consumption on Nutrition and Health: A Systematic Review and Meta-Analysis” Margaret L. Westwater,1,2 Paul C. Fletcher,2,3,4 and Hisham Ziauddeen “Sugar addiction: the state of the science” [...]
[...] kokosowa staje się bardzo popularna. Wiele osób odkrywa korzyści odżywcze związane z jej częstszym spożywaniem. Przede wszystkim jest ona naturalną, bezglutenową i smaczną alternatywą dla większości rodzajów mąk. Przygotować dzięki niej możemy właściwie wszystko, ma niepowtarzalny aromat oraz zaskakujące właściwości. Warto włączyć mąkę kokosową [...]